marinegenomics.org

Möjligheterna i vardagsträning med PT

Det finns oändliga sätt att träna på; allt från promenader och olika sporter, till muskelbyggande och löpträning. Det finns något för alla men trots det kan många uppleva att det är svårt att komma igång och att motivationen tryter. Då kan vardagsträning vara något som ändå får upp oss från soffan.

Många bäckar små

”Vad är vardagsträning?” kan man då undra. Svaret är att det kan vara i stort sett vad som helst i vardagen men som du gör aningen mer ansträngande. De klassiska varianterna kan vara att ta trapporna istället för hissen, att stiga av bussen ett par hållplatser tidigare för att gå sista biten eller att lägga undan fjärrkontrollen till tv:n så att du får gå fram till den varje gång du vill byta kanal. De är alla små bitar som tillsammans gör att vi rör på oss mer än vi gjorde förut, och när det kommer till vardagsmotion är det just det som det handlar om – att ta många små steg skapar större förändring än vi tror.

Gör det vanliga lite ansträngande

Andra saker du kan göra är att stå upp när du jobbar. Stillasittande har visat sig vara mycket negativt för vår hälsa, så att välja att stå upp eller åtminstone ta ett par minuters bensträckare varje halvtimme gör stor skillnad. Ut och promenera på lunchrasten eller varför inte göra om promenaden till en springtur över stock och sten när du ändå är igång? Gör det du normalt gör men tänk ut hur du kan utföra det på ett lite mer ansträngande sätt med PT https://ptgöteborg.se. Gör lite squats eller tåhävningar medan du pratar i telefon eller steker mat. Där har du vardagsmotionen. Cykla eller gå när du ska till affären, istället för att ta bilen. Det fungerar kanske inte alltid, men varje gång du gör det aktiva valet att låta kroppen jobba istället för att vara stilla, kommer den att tacka dig.

Liten investering – bättre hälsa

Den här lågintensiva träningsformen är mer effektiv än man först trodde och nu visar forskning att den kan reducera risken för vissa sjukdomar, bland annat hjärt-kärlsjukdom, med nästan 25 procent. Så med väldigt lite utrustning, oftast ingen alls, påverkas din hälsa i väldigt positiv riktning. Du behöver inget gymkort eller annan dyr utrustning – det kan räcka med ett par bra skor och kanske en tröja som andas och transporterar svett ifall du skulle ut och gå eller springa. Men det bestämmer du själv. Vår vardag består av så många olika moment och situationer att du med lätthet kan välja vilka du vill sätta in lite extra kraft i.