marinegenomics.org

Golvsliparen vårdar och förädlar ditt golv

De finns där utan att du ens tänker på dem. Golven, som du dagligen går på. I takt med åren slits de ner. Det får repor, fläckar, och ojämnheter. Solen bleker dem ojämnt genom fönsterrutorna. Har du ett plankgolv eller parkettgolv behöver de fräschas upp i takt med att tiden går.

Den professionella golvsliparen har både kunskapen och verktygen

Visst kan du slipa ditt golv själv, men det kräver att du har en hel del tid och kunskap. Det är lättare och tryggare att lämna över arbetet till någon med både erfarenhet och kompetens. Då får du den bästa rådgivningen och kan ta ett bra beslut om både slipning och efterbehandling för att få ett resultat som håller länge.

Dessutom har golvsliparen redan alla verktyg som behövs för att utföra arbetet. Numera finns det även dammfria slipmaskiner som tar hand om slipdammet. Det har annars en tendens att leta sig in överallt i huset och kan leda till många timmars extra städning. Då slipper du även att slipdamm virvlar runt i luften som sedan riskerar att lägga sig på det nybehandlade golvet och förstöra dess lyster.

Golvet speglar huset

Ett fint golv lyfter hela känslan av rummet. Vilken typ av golv och från vilken tidsepok det är visar vilket sammanhang huset tillhör. Det är värt att tänka på innan du byter golv helt. Det ligger både ett historiskt värde och en miljömässig investering i golvslipning stockholm och genom att spara det gamla golvet. Det flesta trä- och parkettgolv går att fräscha upp, renovera och återställa. Hantverkaren ser hur mycket slipyta som finns kvar beroende på typ av golv och hur många slipningar som har gjorts tidigare.

Vid slipning blir golvet jämnare. Repor och fläckar försvinner och träets ursprungliga färg kommer tillbaka. De stora ytorna körs över med stora slipmaskiner, medan kanter och hörn behöver mindre slipverktyg eller till och med handslipning. Det viktiga är att det blir jämnt slipat över hela golvet.

Tänk igenom ytbehandlingen

När golvet är färdigslipat behöver det en ytbehandling för att det ska hållas i fint skick och vara mer tåligt. Det finns en uppsjö av olika behandlingar beroende på vad det är för typ av golv samt vilken typ av rum det är. Diskutera gärna med din hantverkare vad som blir bäst för ditt golv och för dig. Vilken typ av ytbehandling du väljer påverkar nämligen inte bara estetiken utan även hur du behöver sköta om ditt golv efteråt. Det du behöver ta hänsyn till är utseendet, hur slitstarkt det är, hur det skyddar mot väta och fett, om det är lättstädat och hur ofta du behöver göra om behandlingen. Ta dig tid att tänka igenom dessa frågor så att du efteråt kan känna dig riktigt nöjd och njuta av ditt fina golv.