marinegenomics.org

Alla båtägare bör ha en båtvagn

Äger du en båt så bör du ha någon form av båtkärra som hjälper dig att transportera båten. Annars får du ha båten liggandes i vattnet konstant och det kan vara mindre lyckat. Speciellt under vinterhalvåret så bör du ta upp båten och ha den på förvaring. Det ger också ett bra tillfälle att undersöka din båt på undersidan så att allt står rätt till. Kanske är det något du bör fixa till inför nästa säsong, som till exempel målning av skrovet.

Olika typer av båtkärror

Det finns flera varianter av båtkärror och de skiljer sig åt på många sätt. Så det gäller att välja rätt båtkärra till just din båt. Är det så att du har din båt nära den plats där du ska ha den under vinterförvaring så kan det räcka med en upptagningsvagn. Du tar då upp båten på land med vagnen för att sedan stoppa in den i förvaringen som finns nära till hands. Det kan vara ett skjul eller liknande som står precis bredvid din båtplats.

Ska du transportera din båt en längre sträcka och ska ge dig ut på vägen med båten då ska du ta steget längre och införskaffa en trailer. Med en båtvagn så får du köra i trafiken med en hastighet på 80 km/h, så den passar utmärkt om du måste köra på vägen för att ta dig till din vinterförvaring.

Bromsad eller obromsad trailer?

När du ska välja trailer så kommer du att ha många olika varianter att välja på och en sak som skiljer dem åt är om det är obromsad eller bromsad trailer. Du måste lära känna din båt innan du bestämmer dig för vilken typ av trailer du ska köpa. Det är framför allt vikten som avgör valet. Har du en lättare båt så går det bra med en obromsad båttrailer men är det en båt som väger en hel del så ska du istället satsa på en bromsad trailer.

Säkerhet på vägen

För dig som ska ge dig ut på vägarna med din båt efter dig så bör du se till att bästa möjliga säkerhet följs. Och hur kör du säkert kanske du undrar? Först och främst så är valet av båtkärra till din båt det viktigaste valet du gör. Det ska vara en båtkärra som är säker och följer de föreskrifter som finns. Båtkärran ska vara anpassad till just din båt vad gäller vikt och storlek. Det är också bra att med jämna mellanrum se till så att din båtkärra håller måttet. Ge den alltså lite service och omvårdnad.