marinegenomics.org

Utbilda sig till VVS-montör

En rörmokare i upplands väsby, rörläggare eller VVS-montör som det också kallas är en yrkesman eller kvinna som arbetar med att dra vatten- och avloppsledningar till hus och lägenheter. Det vill säga att en rörläggare ansvarar för alla rör som transporterar vatten på olika vis i en byggnad.

I dagsläget råder det brist på denna yrkesgrupp, så vill man utbilda sig och garanterat få ett jobb efter studierna är det verkligen att rekommendera.

Det är ett väldigt komplext jobb som kräver enorm noggrannhet då det har förödande effekter om man drar fel ledningar i en bostad.

När kontaktar man en rörmokare?

En rörmokare eller VVS-montör hjälper till när du har problem med rören i huset, offentlig byggnad eller lägenheten. Det kan handla om ett sprucket rör som behöver bytas ut, stopp i avlopp, problem med element eller om exempelvis en värmepump inte fungerar som den ska.

Det är viktigt att man anlitar en rörmokare när man drar nya rör eller ledningar till nybyggen eller när man renoverar.

Om man inte kan bevisa att man haft en certifierad rörläggare står oftast inte försäkringsbolaget för kostnader som uppstår om något blir fel. Det kan leda till enorma kostnader då ett feldraget rör kan leda till stor förödelse så som läckor, mögel och sprickor i rör för att ge några exempel.

Vad krävs för att bli en rörmokare?

Den som vill ha ett jobb direkt efter gymnasiet kan studera till VVS-montör genom att välja energiprogrammet. För att bli fullfärdig VVS-montör och rörmokare stockholm krävs förutom den teoretiska utbildningen även 850 timmars praktik. Detta då yrket i sig är väldigt komplext och kräver mycket erfarenhet och precision.

Det finns numera även flertalet YH-utbildningar man kan gå om man får upp intresset efter gymnasietiden. Där kombineras teori i skolan med praktik ute på en arbetsplats under två års tid.

Tredje alternativet är att gå bredvid som lärling. Detta tar längre tid att slutföra men för den som inte gillar att sitta i en skolbänk är det ett utmärkt alternativ.

Som lärling arbetar man ca 5 år innan man ses som färdigutbildad. Däremot får man lön även under lärlingstiden då man aktivt arbetar, men inte lika hög lön som man får när man väl är färdig och kan arbeta självständigt. Det kräver dock fortfarande lite tid i skolbänken, sammanlagt 16 veckor för att vara exakt.